Højt op ad langt mod nord, der hvor julemanden bor 🇬🇱🎅🏻🎄

Højt op ad langt mod nord, der hvor julemanden bor 🇬🇱🎅🏻🎄

Årstallet hedder stadig 2018, men det lakker mod enden, og min tredje og sidste tur til Grønland dette år stod for døren. 

26. november drog jeg atter afsted, mod det, nu noget, koldere nord. Jeg var spændt på at skulle opleve Grønland på denne årstid, selv om jeg viste, at vinteren nok først rigtig ville tage fat til januar. 

Den godt fire timers flyvetur fra København til Kangerlussuaq var ved at være kendt. Selv om de fire timer ikke er meget, så må jeg erkende at tidsforskellen alligevel sætter sine spor. Har erfaret, at det lige tager et par dage at stille om til grønlandsk tid… og vinteren, med de meget få timers dagslys, gjorde det bestemt ikke nemmere i denne gang. 

Fra jeg ankom, og til jeg igen drog hjem, lige før jul, blev dagene kortere og helt lyst blev det ikke rigtig. Selv om der lå sne, som selvfølgelig var med til at lyse op, var det alligevel mørkt med mørkt på. 

Da jeg ankom til Grønland, var det ikke for der var kommet meget sne, men landskabet var dog dækket med et tyndt hvidt lag. Trods dette var det fortsat stort – og temperaturen var ikke at tage fejl af, der var koldt! 

Som noget af det første jeg anskaffede mig, da jeg ankom til Nuuk, var et par pigsåler. Selv om der ikke lå meget sne, var der kommet nok til, at hele Nuuk var en stor skøjtebane pga. de konstant skiftende temperaturer. Så at gå rundt uden at være udstyret med et par pigsåler under fodtøjet ville være helt tåbeligt… og ikke mindst øge risikoen for at falde og brække diverse lemmer. Og det gik jo ikke, nu jeg var her for at arbejde 😉

Ankom til denne lille hyggelige pakke, som en tidligere kollega havde været så sød at lægge til mig – tak for det Charlotte ☺️

‘Bad Santa’ er “doneret” af ‘Daddy’s’ 🍻🙈😄

Selv om der ikke lå flere meter af sne, var det nu blevet den tid af året, hvor det er lidt mere besværligt at komme ud og sondere terrænet. Hvilket betød at gå på hike ture ikke ligefrem stod på programmet, når man havde fri. Generelt blev det til en noget mere ”passiv” periode i Grønland. De fleste sejlture slutter i oktober grundet vejrforholdene, og det samme er gældende for ansvarligheden i at vandre rundt i fjeldet. Ikke at det ikke er muligt at vandre rundt, men lige denne november/december var meget af landskabet præget af is. Samt der var ikke kommet nok sne endnu til at tage på langrend eller en tur på snescooter. Især det sidste kunne have været vildt sjovt! 😃

Turen ned gennem ‘Myggedalen’ var fortsat “farbar” – Sermitsiaq lige frem 🗻

Til gengæld blev der virkelig skruet op for julehyggen – har aldrig i mit liv drukket så meget gløgg og spist så mange æbleskiver 🙈😁 Inge-Lis var uden tvivl at takke for rigtig mange af vores hyggestunder i Imaneq. Hvis jeg ikke tidligere har fortalt det, så er Imaneq en gade i Nuuk, men blandt os vikarer er det også betegnelsen for der, hvor mange af os bor når vi er her oppe. 

Nu var det jo december og traditionen tro skulle der skrives julkort. Ja, det er lidt gammeldags, men jeg syntes det er så hyggelig en lille ting at holde fast i især nu, hvor alt ellers digitaliseres mere og mere.

Et sted jeg holde meget af at komme her i Nuuk er i Kolonihavnen. Her ligger en hyggelig lille cafe (Cafe Toqqorfik), hvor jeg bl.a. nød at sidde og skrive julekort, men generelt nyder jeg at komme her, hos Annette som ejer cafeen, enten sammen med nogle kollegaer, men også bare for at nyde en stille stund alene. Og hvad bedre end en kop varm cacao i disse kolde dage og evt fordrive tiden med en lille kabale.

Men Kolonihavnen er bare så hyggelig, og hvor man får fornemmelsen af at opleve det gamle Nuuk.

Det gamle sygehus og Domkirken
Sælskind der er hængt til tørre.
Det ‘Gamle Bræt’ er ved at blive rakt ned.

Ingen Grønland i julen uden julemanden. Første søndag i advent er traditionen, at julemanden kommer og tænder det store juletræ, der er sat op på pladsen nede foran blokkene, og der hvor blok P har ligget. Det skulle jeg selvfølgelig ned at se! 

Det var dog ikke just en kane julemanden og hans kone kom i, men et noget mere nymodens køretøj 😂 Men som den juleelsker jeg er åd jeg det hele råt, og prikken over i’et var at det sneede – mere idyllisk kunne det næsten ikke blive. 

Hovedgaden gennem Nuuk – og ja der er utrolig mange biler i Nuuk taget indbyggertallet i betragtning.

Det blev også tid for mig endelig at opleve en gudtjeneste i domkirken – det var rigtig hyggeligt at se kirken indvendigt. Men havde nok håbet lidt på at opleve en lidt anden gudstjeneste end en ganske almindelig. Når det er sagt skal det dog pointeres, at det foregik på grønlandske, også salmerne, så vi kunne kun genkende melodierne. Så lidt anderledes var det selvfølgelig.

Efter gudstjenesten gik vi op i hallen, hvor der var kæmpe julemarked. Og i skrivende stund kan jeg godt ærgre mig over, at jeg ingen billeder har derfra, for der var virkelig noget for en hver smag 🙈😂

Der blev set en del solnedgange, og de var bestemt ikke at kimse ad, der er noget over en solnedgang. Men alligevel underligt at opleve solen begynde at gå ned allerede ved 13-tiden og når vi var forbi 14.30-15.00 så var der mørkt.

For enden af Sana (sygehuset) i det vi også kalder Sana-bugten.
Kan fortsat blive helt betaget af, hvordan skyerne kan ligge sig som et tungt tæppe over Nuuk og skabe et fantastisk lys i spil med solen.
Hjorttakken til venstre i billedet 🗻 og udsigt ind over Sana-bugten.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Selv om vi ikke rigtig kunne komme ud at gå i samme omfang som jeg havde oplevet de to forrige gange jeg havde været her, blev der alligevel gået en del rundt i Nuuk. Selv om man hurtigt får set det der er at se, så kan man finde nogle helt fantastisk steder og stå og nyde bl.a. solnedgangen.

Store Malene og Hjortetakken ude i horisonten 🗻
Ét af de mange huse der ligger i det område som går under “Beverly Hills”…og som de fleste af husene i december er dette også pyntet med masser af lyskæder.

Noget af det jeg nok allermest havde set frem til, ved min tur denne gang, var rigtig at opleve nordlyset danse ind over Nuuk. Der var rigtig mange aftner, hvor der var nordlys, men hold nu op, hvor er det ikke just nemt at fange på et kamera. Det kræver virkelig en rolig hånd, og allerhelst et kamera der kan placeres på et stativ. Det var helt umuligt at fange med min iPhone! Men efter en del forsøg, og krydsen fingre for, at det ville danse ind over byen, og ikke ”kun” være ud over vandet lykkedes det endelig. På min andensidste aften gik det helt amok og dansede ind over byen. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg var hoppet i skibukser og diverse anden varm beklædning og bevæget mig ud i det, der var en af de vildeste naturoplevelser. Blev helt hypnotiseret og brugte et par timer på at gå rundt og se dette fantastiske syn. Smed mig i sneen og lå og kiggede op på en himmel der var lyst op af den smukkeste grønne farve. Og det lykkedes det mig at forevige det smukke syn på et par billeder, der ikke var total grumsede.

Ja, grønlænderne er helt vilde med diverse julebelysning, men af en eller anden årsag syntes jeg det er meget hyggeligt her oppe…hvor jeg hjemme bestemt vil finde dette mindre smagfuldt…men smag og behag forskellig 😉

Skulle denne gang også en tur på Sarfalik, og havde den grønlandske tallerken og selvfølgelig med en grønlandsk øl til. Det er en oplevelse hver gang, og bestemt heller ikke sidste gang den skal indtages… også selv om der er noget som er mindre godt end andet. Men prikken over i’et er at slutte af med en grønlandsk kaffe. Det var en super hyggelige måde at slutte mit besøg i Grønland af på, og tak for underholdningen Inge-Lis.

Udsigt ned over Nuuk centrum med Brugseni lige foran…og ja det hedder BrugsenI 😂

Nu er det jo ikke kun ren fornøjelse at være i Grønland – er her jo for at arbejde – men til trods for det, føles det som ren ferie at være her. Heller ikke for, at vi ikke kan finde ud af at hygge os på arbejde… når der ingen patinter er må vi jo finde på et eller andet i nattevagterne. Som i min sidste weekendvagt, hvor vi fik set ”Lord of The Ring” trilogien… og taget hul på ”Hobitten” 😄 Og nåååå ja, vi går heller ikke sukker kolde 😉

Udsigten fra vores kommandorum
Lidt fjolle julestemning skal man vel altid være i 🤶🏻😂
Sød kollega har sat nybagte boller frem til os trætte nattevagter, da vi kom hjem fra vagt ❤️
Endnu en sød lille gestus, fra en kær kollega, at komme hjem til efter arbejde 🍪😋

Hvem ellers end selveste julemanden og hans kone stødte jeg ind i idet jeg trådte ud af lufthavnen i Kangerlussuaq – de var så fine. Fik også fornøjelsen af dem i flyet til København, hvor der kom gennem flyet og underholdt med julesang. Mon han lige skulle nå til Danmark til jul 😉  

Nyfalden sne, da jeg kommet ud fra lejligheden for at tage taxi til lufthavnen ❄️☃️
#2200meteri står for, at de gerne vil have en længere landingsbane her i Nuuk så det store fly kan flyve direkte hertil fra Cph…meeeeen det er en længere historie…
Flyet fra Nuuk til Kangerslussuaq

Men inden jeg lettede mod Danmark, havde jeg gennem Bent (min mosters mand) fået kontakt til Kim, som styrer arktisk kommando her i Kangerlussuaq. Her fik jeg en fin rundvisning i af arktisk kommando, og så bl.a. det billede som min moster og Bent har prydet en af væggene med. Og nå ja, så en rundvisning i selveste Kangerlussuaq – til min store overraskelse var der faktisk mere end jeg havde regnet med. MEN nu ikke armene for meget op over hovedet, for der er virkelig ikke meget her at komme efter, og det meste af det er bare barrakker og ser lidt sørgeligt ud.  

Hvis det ikke er gået op for jer endnu 😉 så nyder jeg virkelig at komme til Grønland, og ser hver gang frem til næste besøg. Finder det virkelig, som et kæmpe privilegie at have muligheden for at komme herop!

Takuss  

Idylliske Nuuk – her fra Kolonihavnen.

P.S. Det er altid en god ide at planlægge med lidt luft i kalenderen når man skal hjem fra Grønland. Der er ca.  99,9% sandsynlighed for, at der er forsinkelse af en eller anden årsag. Oftest pga. vejret på denne årstid. 

19. december var ingen undtagelse, så vi forlod Grønland en time forsinket. Hvilket betød, at os der skulle videre til Aalborg ikke kunne nå vores fly i Cph, så vi fik en overnatning. Men når det er sagt, var det virkelig godt, at jeg havde været så forudseende at tage hjem en del dage før jul. Dagen efter, jeg var helt hjemme, fik jeg melding fra de andre i Nuuk, at vejret havde slået om og hele Nuuk nu var ”oversvømmet” pga. der var blevet plus grader, og vinden var nu nærmest storm. 

Så hvad der jo virker helt forkert, var at Nuuk IKKE havde hvid jul i 2018, men derimod grå og kedelig… som vi jo her hjemme i Danmark som oftest oplever. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *