Sommer i Nuuk – Del 2 🇬🇱☀️🍹

Sommer i Nuuk – Del 2 🇬🇱☀️🍹

3. til 24. juni 2019

Efter et kort visit hjemme i Danmark, var jeg atter på vej til Grønland. En ting man hurtigt lærer når man har være i Grønland et par gange, ja egentlig bare en enkelt gang er, at man har forsyninger med enten i baggagen eller får fyldt håndbaggagen i lufthavnen. Nu var det jo ved at være sommer, så der skulle selvfølgelig købes Aperol med, men en tradition det også er ved at være blevet til, er at spæde til i slikskabet på afdelingen. Som jeg tidligere har nævnt, så er mange ting dyre oppe i Grønland, og det gælder også slik – hvilket jo egentlig er godt nok – men lidt skal der være plads til 😋 

Har vist aldrig det vist, hvor det primært er jeg har boet når jeg har været her oppe i Grønland – i hvert fald ikke udefra. Men det ligge centralt i byen og lige ud til det jeg vil betegne som Nuuks gågade 😉 Det er super praktisk og det tager kun 10 minutter at gå ned på Sana. Desuden ligger det man kalder “Det nye bræt” nærmest skråt overfor. Det er her man kan købe kød og fisk af de lokale til meget fordelagtige priser! Og så er det bare sjovt at gå en tur igennem, og se hvad dagens fangst har været.

Vi vikarer bor på 2.sal mens 1. sal er patienthotel primært for de gravide der kommer hertil fra bygderne. Stueplan har diverse erhverv/foretninger.
Hvalspæk – sprang lige over at handle den dag…
Hvalkød.
Sana – aka Dronning Ingrids Hospital set på en noget kun diset dag.
Tror der ville være nogle hjemme i Danmark der ville kigge lidt, hvis man kom og serverede denne tallerken…
Sanabugten.

Det var tydeligt at temperaturen var begyndt at komme i vejret, der var blevet meget mere grønt end bare de for to uger tidligere, hvor jeg rejste hjem. Ja vejret var endda til, at man kunne sidde på altanen og nyde en Aperol Spritz 🍹

I Nuuk ligger der blokkene, som mange sikkert har hørt om. De blev oprindelig bygget tilbage i 1960’erne med det formål at huse grønlændere fra bygderne i den henseende, at mordanisere/tilpasse Nuuk og grønlænderne i forhold til infrastruktur. I dag står noget af det tomt, men selv det man tror står tomt er beboet… Det ser ærligtalt faldefærdigt ud udefra, men noget af det skulle efter sigende være ok indvendigt. Det har jeg dog ikke set med egne øjne, og da vi en dag var et par stykker der gik på opdagelse i blokkene, kunne vi da heller ikke ligefrem påstå, at det i opgangene så synderlig rart ud. 

Bekymrende at man bliver nødt til at skilte med man ikke må urinere her…😬
Are we scared jet…

Sommer i Grønland er lig med sejlture, og da jeg endnu ikke havde været så heldig at se hvaler heroppe – og det netop var højsæson herfor, blev det til en hvalsafari tur. Det var en halvkold fornøjelse, og den ene pukkelhval vi fik spotte, var meget langt fra båden. Men der er nu intet som at komme ud på vandet og i disse omgivelser så er det svært ikke at syntes det var en skøn tur… trods kulden. 

Nurser på tur.
Lykkedes lige akkurat at få et billede af halen på pukkelhvalen inden den dykkede ned.
Sermitsiaq vandfald

Selv om det måske ikke ligefrem fremgår af disse indlæg, så arbejde vi fortsat rigtig meget i de tre uger jeg var heroppe. Men må bare sige, at der er et socialt sammenhold og entusiasme blandt vikarne der bare gør, at vi giver den max gas på opleveren når vi har fri. Som bl.a. at tage på en lille viking tur efter en nattevagt, endnu en ting jeg stadig manglede var turen rundt om Lille Malene.

Cirkussøen.
Imponerende nok var det virkelig begrænset, hvad der var af myg denne sommer i Nuuk, så kom igennem uden myggenet.
Fantastisk sted at holde frokostpause…og kun med få myg 😉
Selv her ude i det rene natur sker der pludselig forandringer…menneskeskabte vel at mærke. Der er siden jeg var her sidst blevet bygget eller ved at blive bygget et springladnings depot.

Takket være den kære Anders, som er en af mine kollegaer i Nuuk, bød juni måned også på min første tur op på Store Malene, eller Ukkusissat, som det rigtigt hedder. En af mine målsætninger over sommeren. Det er ikke det højeste bjerg (ca. 770m) jeg har besteget, men det er helt klart en fysisk udfordring, da det vitterligt er kravlen og klatren, for at komme til tops… og egentlig også for at komme ned igen. Der var fortsat en del sne, hvilket gjorde det lidt glat nogle steder på klipperne, men hold nu op en oplevelse. Og ikke mindst udsigt ud over Nuuk. 

…og der skal vi så op på toppen…
Udsigt ned på cirkussøen.
Vejret startede meget hæderligt.
Ja, der blev bogstavelig talt kravlet.
Tja, en af “udfordringerne”
Alligevel lidt hårdt…
Det var pænt hårdt at gå i det!…
…Men hvilken udsigt.
Mål i sigte.

Selv om det ikke just var det mest fabelagtige vejr, var det virkelig en fantastisk tur. Pernille og jeg, som Anders havde med på slæb, var helt høje, da vi nåede toppen og jublede som to små børn. 

Det var bestemt også legebarnet der blev funder frem, da vi skulle ned. Her kunne vi nemlig enten kure på vores popo eller nærmest snowboarde ned. 

I mål!
Det blæste en halv pelikan, så jeg måtte under ingen omstændigheder kravle op, hvor Anders står…nej nej nej! Omsorgsfulde Anders skulle nok tage de billeder der skulle tages derovre fra 😊
Og ned det gik igen 😁
Får minderne tilbage til New Zealand og “Ringenes herre”.
Der er mange måder at komme ned på…
…og nogle gange er det bare nemmest at sætte sig ned på sin flade…

Som sagt i første del af ”Sommer i Nuuk”, så var kameraet på overarbejde, og et af de steder jeg virkelig godt kan lide at tage billeder, er i Kolonihavnen. Kolonihavene er også et godt sted at sidde og potte efter hvaler, men det held har jeg endnu ikke haft med mig. Grundet vejret, fra vinter til sommer, flød fjorden med isskosser, som jeg ikke havde set på samme måde året forinden. Kolonihavnen blev et helt islandskab at studere. Mens man stod der og knipsede løs, og var helt opslugt heraf, kom tågen pludselig snigende ind over det hele i løbet af få minutter, og nærmest lige så hurtigt var den væk igen. Den måde vejret kan ændre sig heroppe i et splitsekund er virkelig fascinerende… og egentlig også lidt skræmmende. 

Havets moder.
Det gamle sygehus.

Nu har jeg jo prøvet det før, sidste sommer jeg var i Nuuk, men det lykkedes igen nogen at få lokket mig til en omgang vinterbaden. Ja, der er ikke nogen der skal komme at sige, at jeg er en kylling! Og da slet ikke når der ligefrem ligger en isskos ud ei vandet, til virkelig at gøre det til vinterbadning… her om sommeren 😉 Så en meget tidlig morgen mødtes vi en flok ivrige nurser nedfor Sana (sygehuset) for at ”hoppe” i vandet. Havde egentlig ikke glemt, hvor ondt i fødderne kulden gjorde sidste gang, men så alligevel. Jaaaaamen, det var bare med at komme ud og ned under vandet og så op igen i en fart. Utroligt man udsætter sig selv for dette, men det er nu alligevel lidt sjovt og udfordrende. Det fede ved det er, at det hverken er koldt at stå og klæde sig af oppe på land, for slet ikke at tale om bagefter. Der er det jo nærmest som at træde op i tropisk vejr. 

Men kan ikke undgå at kommentere og påpege, at det ikke var alle der var i eller under vandet, men de ved selv hvem de er 😉

Et styk presset frk. Dybdahl
Masser af smil bagefter.
Dagen efter var der alt for lavvandet til vi kunne gentage “succesen”…øv øv 😉 Nej ærlig talt var jeg vildt opsat på det, så var lidt skuffende.

Der blev gået rigtig mange ture, og kameraet var med på hver en tur… tænk nu hvis der var noget der virkelig var spændende eller godt at tage billeder af. Hvilket der ofte var, hvor I spørger mig, men det kan I nok også ligesom fornemme 📸😂

Inuk Hostel – super hyggeligt lille sted, med den mest fantastiske udsigt.
Den er vist mest til pynt, for der er ikke slædehunde i Nuuk og dermed bliver slæden lidt overflødig.
Èn af de mange lange og stejle trapper i Nuuk.

Nuuk er fyldt med diverse skilte, som kun giver mening heroppe – eller som vi er nogle der har lettere svært ved at udtale. Men også til stor underholdning for nogle af os 😂

Grønlands nationaldag er d. 21. juni. Her var vi selvfølgelig nogen der skulle arbejde, så det var lidt begrænset, hvad vi kunne deltage i eller opleve af arrangementer nede i byen, da det meste foregik i dagstiden. Vi var dog en flok der havde planlagt at tage ud at spise om aftenen, hvilket var rigtig hyggeligt… eller rettere vild sjovt, der blev i hvert fald grinet meget. 

Så blev der smagt på endnu mere af grønlands specialliteter – kan nu også sige jeg har smagt sæl og det smager bedre end det lugter!

Det eneste der dog kom som en kæmpe overraskelse for os var, at alle barer og værtshuse lukkede til midnat – hvad skete der lige for det?!? Det er åbenbart sådan, at grønlænderne går ud dagen før, for at feste. Det var dog også vores fornemmelse, at man var bange for det skulle tage overhånd, hvis det også var muligt at feste på selve aftenen for nationaldagen. Men vi nåede da at have nogle festlige timer mens alt fortsat var åbent. 

Det var også min sidste weekend inden det atter gik hjem til Danmark, denne gang for en lidt længere periode, som dog også inkluderede en tur til Stavanger.

Voldsom flytrafik i Nuuk lufthavn 😂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *